De Onzichtbare Milieu-impact van Data: Een Diepe Duik in Ons Digitale Verbruik 

door | feb 18, 2024 | ERP-Systemen | 0 Reacties

De Onzichtbare Milieu-impact van Data: Een Diepe Duik in Ons Digitale Verbruik 

In de schaduw van onze dagelijkse digitale activiteiten ligt een onzichtbare maar significante milieu-impact verborgen. Data, een onmisbaar element in zowel ons persoonlijke leven als in bedrijfsoperaties, brengt een ecologische voetafdruk met zich mee die vaak over het hoofd wordt gezien. 

Schokkende Cijfers 

  • Cloudopslag: Het opslaan van slechts 100 GB in de cloud kan jaarlijks 0,2 ton CO2 uitstoten. 
  • Data Verspilling: Tot 68% van de data wordt nooit meer gebruikt na het aanmaken. 
  • Onzichtbare Vervuiler: De CO2-voetafdruk van ongebruikte data is groter dan die van de gehele luchtvaartindustrie. 
  • Emails en CO2: Het versturen van 20 emails per dag voor een jaar staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 1000 km autorijden. 

De Uitdaging voor Bedrijven 

Bedrijven spelen een cruciale rol in het verminderen van deze digitale voetafdruk. De ICT-sector alleen al is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van het wereldwijde energieverbruik. Datacenters en IT-infrastructuur dragen bij aan aanzienlijke energieverspilling, vooral door ongebruikte data. Een efficiënter data-opslagbeleid, waarbij dubbele gegevens en onnodige opslag worden geminimaliseerd, is een essentiële stap naar duurzaamheid. 

De Rol van AVG en Datamanagement 

Met regelgeving zoals de AVG kunnen bedrijven een leidraad vinden voor het beheren van hun data. Door alleen de noodzakelijke gegevens voor het beoogde doel te bewaren en dit periodiek te evalueren, kunnen organisaties hun digitale efficiëntie verbeteren en hun CO2-voetafdruk verlagen. 

Individuele Verantwoordelijkheid en Bewustzijn 

Naast bedrijven hebben individuele gebruikers ook een rol in het verminderen van de digitale impact. Door bewust te zijn van ons dataverbruik en te kiezen voor duurzame technologieën, kunnen we de algehele impact van onze digitale wereld verminderen. 

Een Groenere Digitale Toekomst 

In onze gezamenlijke zoektocht naar een groenere digitale toekomst, spelen zowel bedrijven als individuen een sleutelrol. Door bewuster met onze data om te gaan, te kiezen voor groene energie en efficiëntie in datacenters te verhogen, zetten we stappen naar een significante positieve impact op het milieu. Kunstmatige intelligentie (AI) vormt hierbij een onmisbaar hulpmiddel, vooral in het analyseren van grote hoeveelheden data.  

Data cleaning is geen optie meer, maar een essentiële stap voor bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Deze aanpak is onmisbaar in het realiseren van sustainability projecten. Laat deze kans niet liggen en neem de juiste stappen naar effectief en duurzaam datamanagement. 

Wilt u meer weten over duurzame data-beheer en hoe uw organisatie kan bijdragen aan een groenere digitale toekomst?

Neem vandaag nog contact op. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook wel interessant!

AI: Vriend en vijand in cybersecurity

AI: Vriend en vijand in cybersecurity

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de wereld van cybersecurity ingrijpend veranderd. Waar AI aan de ene kant enorme voordelen biedt voor het beschermen van digitale systemen, vormt het aan de andere kant ook een groeiende bedreiging. Dit artikel...

De Cruciale Rol van Back-ups in Cybersecurity

De Cruciale Rol van Back-ups in Cybersecurity In de moderne digitale wereld is cybersecurity een onderwerp dat niet licht opgevat kan worden. Met de toename van cyberaanvallen, zoals ransomware en datalekken, is het essentieel om niet alleen te focussen op het...